Igračke … i ostalo iz dječje sobe

Ovaj treći tjedan leti kao lud! Ne mogu vjerovati da je već četvrtak! Ponavljanje lekcija iz prva dva tjedna se uhodalo, teče glatko :pujpujpuj:. A s ponosom ću reći da gotovo svaki dan izbacim onu veliku vreću za smeće iz kuće! O, Bože, kako je to odličan osjećaj! Inače takvu čistu radim dva puta godišnje, obično na proljeće i jesen – uvijek oko Navaratrija (hinduski praznik štovanja principa Božanske Majke) no sad me nekako zapljusnula težnja ka praznini i čistini i gomile stvari suprotne tome.

Danas sam zašla u dječju sobu. Oboružana s nekoliko velikih vreća – jedna za stvari koje su ok ali ih ipak želim dati nekome a ostale za eventualno smeće.

O potrebama za igračkama, o marketingu, utjecaju medija i vršnjaka i utjecaju vrsta igračaka na dijete ne bih sada, no to je dobra tema koja zaslužuje pažnju. Zadržat ću se na današnjim konkretnim akcijama.

Rukovodeći se s nekoliko principa ulazim u pratnji svoje mlađe kćeri dok je starija u školi, u njenu sobu i brzinom munje krećem – ne razmišljam previše, principi su toliko kontemplirani da već rade automatski – samo trpam.

1. princip neoštećenja – ako je objekt – knjiga ili igračka, pokidana, potrgana, izvitoperena, nepotpuna – bez milosti se likvidira. Naravno da se omiljene stvari pokrpavaju i poljepljuju čim se nezgode dogode no o tome nije ovdje riječ. Riječ je o svim onim polovičnim igračkicama iz kinder jaja, puzzla kojima 30% dijelova fali i tome slično.

2. princip dobne prikladnosti – zvečka za 14 mjesečno dijete? Puzzle od 24 komada za sedmogodišnjakinju? Bojanka super pojednostavljena za istu? Vrijedne takve igračke su pospremljene na sigurno a ostatak – fiiiijuuuuuuu! hehehe!

3. estetika – ako mi je ružno, bacam. Bez milosti spram ikoga.

Nisam li nepravedna prema djetetu? Nimalo jer s tim se igračkama ama baš nitko ne bavi ni na kakav način a moje su oči te koje ih najviše gledaju dok čistim po njima i oko njih i preslagujem ih i premještam.

Što je recimo lijepo i što nikad ali baš nikad ne bih bacila i s čim se igraju sva djeca neovisno o dobi i spolu kad dođu k nama – čisto primjer da ilustriram koju igračku ne bi ni po kojem od navedenih ključeva likvidirala

Rezultat današnje likvidacije:

Image
Lakše se diše…

A vlasnica sobe – nije ni primjetila ikakvu razliku…

4 thoughts on “Igračke … i ostalo iz dječje sobe

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s