8. tjedan….južina

Slika

 

  • Stari Dubrovčani imali su odredbu da nisu nikad vijećali i donosili odluke kada je bilo vrijeme od šiloka i južine, juga.
    On je sam od sebe kazna, a misao je klonula, životna radost istječe kroz mutne oči i pocrnjela lica. Ni sebe samog po šiločini ne voliš pa kako bi pomućenim razborom donio odluku o drugima!” – kako piše dubrovačka spisateljica Tereza Buconić Gović.

Počinjem s citatom (preuzela s Wikipedije, no naći ćete na još puno mjesta ako “uguglate” stara dubrovačka republika plus južina) jer biometeorološke prilike u posljednjih dva tjedna (možda i dulje a možda i kraće, no osjećaj je kao da traje mjesecima…) su vrlo nepovoljne. Svi su već pomalo ludi i napeti, loše volje, depresivni i razdražljivi. Naravno to se vidi i na djeci pa onda kad se to sve poklopi a doma ste s istom tom djecom, malo je povoda da se bude inovativan i pun planova. Od silnih planova, sve se svede na puko preživljavanje bez kolateralnih žrtvi. Zatrpani robom koja je stalno nekako ipak polusuha i stalno dolaze nove ture i teško je provesti u djelo ono od prošlog tjedna,…kao da živim u sušionici robe. 

Kako ne bismo potpuno potonuli u beznađe i kako i naša misao ne bi baš skroz klonula, ipak ćemo uključiti vijuge i filozofirati o robi

Ovaj puta je na redu dječja roba no ona koja nije u upotrebi. Naime, nakon što smo uspješno reducirali količinu robe koja se nosi te kao takva ima svoje mjesto u regularnim policama ormara i nakon što sam starijoj kćerki kupila ormar samo za nju, ostao mi je poluprazan ormar i gomila robice koja se ne koristi trenutno. 

Možemo ju podijeliti u tri kategorije:

1. Robica dobivena od nećakinja, sve izvrsno očuvana i vrlo kvalitetna, nekoliko brojeva prevelika – za S. 

2. Robica koju je S. prerasla a jednako je kvalitetna i očuvana, još sam i emocionalno za nju vezana, a čuvam ju za M. Prevelika za upotrebu trenutno.

3. Robica koju je M. prerasla – tu ima čak i S. stare robice no kako kupujemo, a i dobivamo, kvalitetno i tu ima stvarno lijepih primjeraka. Čuvamo jer nije isključeno da će biti potrebna za još jednu (ili više) osoba.

Slika

E sad, u meni se lome dvije snažne struje kad gledam te hrpe…

Jedna je minimalistička i optimistična koja kaže – proslijedi to sve dalje. Kad bude trebalo, bit će i doći će.

Druga je antikonzumeristička i emocionalna koja kaže – da je stvarno glupo bacati nešto stvarno kvalitetno da bi kupovala isto to kasnije. A i toplo je pri srcu kad drugom djetetu obučete nešto od prve svoje bebe….

Kako bi ipak došla do nekog zaključka napravila sam kompromis….

Strogo selekcionirati stvarno najbolje i nemilosrdno se riješiti onog što izgleda ipak već sad staro. Koliko god kvalitetno bilo. Sve što bojom i krojem nije prihvatljivo sad – vjerojatno neće biti ni kasnije – proslijediti.

Ostatak spremiti u kutije – po veličinama. Kutije kakve imam su nešto ovako ili pak ovako nešto.

Umetnuti unutra papirić s oznakom koje veličine smo uskladištili unutra i ubacimo jednu vrećicu koju dobijemo u kutijama s novim cipelama, torbicama i slično – onu što skuplja višak vlage i koja se ne smije pojesti – i voila!

To sve složimo u ormar, ako imamo neki koji ima viška prostora, a ako nemamo onda na ormar – u tom slučaju predlažem ove plastične kutije i to sve jednake i lijepo staviti gore – lijepo će izgledati i lakše je čistiti ih od kartonskih kutija. I izdržljivije su.

 

Sagu o robici koju čuvamo završavam nadopunjujući fotku gore – to je odlična ideja moje prijateljice istog imena kao moje, lijepo fotkati hrpu robice (ako dobijamo robicu od više ljudi) pa ćemo tako znati kome što vratiti ako treba vratiti.

 

I jedna fotka napravljena u vožnji – meni draga pulska vizura, radnog imena “južina u Puli”.

 

Slika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s