Kišno ljeto i hladni tuš

Evo i mame šparoge nakon duuuugo vremena…

Ljeto je kišno, više liči proljeću nego ljetu no nekako jako uživam upravo u takvim danima koji ne prisiljavaju na stalno razmišljanje o namakanju vrućeg tijela u osvježavajućem moru.

Jučer sam blizu našeg šatora (polukampiramo – kombiniramo kuću i šator) našla šparogu! Valjda se jadna i ona zbunila ovim vremenom. Nisam ju ubrala nego sam odlučila pričekati još koji dan pa možda naberem dovoljno za kakav rižoto sa šparogama.

IMG_0612_Fotor

Moja knjiga je u tiskari (Jeeeeeeeee!!!!) i jedva čekam da ju uzmem u ruke jer mi ovako još sve to djeluje skroz nestvarno. Kako sam prošla kroz čitav proces sama – od pisanja do tiska a još ću i distribuciju i promociju – sigurno ću složiti jedan post o tome što sam naučila kroz taj proces.

Htjela sam s vama podijeliti tehniku koje sam se sasvim slučajno sjetila a često sam imala u životu faze kad sam ju koristila i nekoliko mjeseci zaredom a to je:

 

Hladni tuš

To je inače stara jogijska tehnika znana pod imenom Ishnaan – dio je terapije hladnom vodom. Terapija hladnom vodom se koristi za ublažavanje raznih tegoba – od glavobolja, problema s krvnim tlakom, probavnih tegoba, detoksikacije, energiziranja itd. – hladna voda se aplicira na određene tjelesne točke za postizanje tih raznih učinaka.

Osobno hladni tuš koristim sasvim prizemno – za razbuđivanje i energiziranje nakon što ustanem iz kreveta. To je vrlo efikasna tehnika koja zahtjeva svega 3-4 minute vremena a dobrobiti su višestruke. Neki predlažu određeni slijed močenja tijela izbjegavajući određene dijelove, no ja tuširam čitavo tijelo pa čak i ono najgore – odnosno ispod pazuha, vrat, trbuh itd. Neki masiraju istovremeno dio tijela koji ulazi pod hladni tuš no ja si ne pomažem na taj način. Neki ulaze i izlaze više puta dok se ne naviknu. Ja sam razvila neki svoj način i izgleda ovako: prvo hladni tuš prilično snažnog mlaza usmjerim na jednu nogu do koljena pa na drugu. Pa pređem na čitavu nogu od kuka naniže – jedna pa druga noga. Zatim ruke čitave ruke od ramena do dlanova pa trbuh.  S trbuha pređem na donji dio leđa, pa čitav trup od vrata naniže, pa gornji dio leđa i na kraju ispod ruku i lice i vrat. Tada više ne osjećam nikakvu nelagodu niti doživljavam hladnoću vode – postane ugodno jer se koža prokrvi, krv koja je mirovala u unutarnjim organima tijekom noći snažno procirkulira čitavim tijelom i to je tako dobar osjećaj koji daje navalu energije za novi dan. Osobito je dobro kad je noć bila prekratka i treba se razbuditi što prije.

Kažu da je ovakvo tuširanje dobro za zdravlje unutrašnjih organa, za cirkulaciju, za kožu te za vaše energetsko polje. Pomaže održavanju hormonalne ravnoteže, snaži imunološki sustav, jača živčani sustav i pomaže mišićima da otpuste toksine. Bilo bi izvrsno meditirati nakon tuša no ja si to trenutno ne mogu priuštiti, no tko može – nek proba. Nema spavanja u meditaciji!

Tijekom trudnoće i tijekom menstruacije ne bi trebalo raditi ovu tehniku.

Ako probate, javite dojmove ;-).

Na kraju još par fotkica napravljenih zadnjih dana…

Poslije kiše
Poslije kiše
Žuti pomidori - najfiniji
Žuti pomidori (najfiniji!!!) i šator (Bell tent)
Naš Zen vrt
Naš zen vrt

Mačka i Arena
Mačka i Arena

Ugodno vam ljeto!

 

 

 

2 thoughts on “Kišno ljeto i hladni tuš

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s